Home Uncategorized • Soorten beleggingen

Soorten beleggingen

Als je wil beginnen met beleggen zijn er veel soorten opties waar uit je kunt kiezen. Keuze die je maakt is afhankelijk van de hoeveelheid risico je wilt nemen en hoe lang je wilt handelen in aandelen. Wij hebben de meest voorkomende beleggingen op een rijtje gezet.

Aandelen

Het meest voorkomende manier van beleggen is het handelen in aandelen. Je koopt hiermee eigen een stukje van een bedrijf in. Je kunt zeggen dat je mede-eigenaar bent van het bedrijf. Zeker als je beschikt over een grote hoeveelheid aandelen kun je inspraak hebben op een aandeelhoudersvergadering. Wanneer het goed gaat met het bedrijf zal de waarde van je aandeel omhoog gaan. Dan is de truc om op tijd weer je aandelen te verkopen om zo winst te kunnen maken.

Beleggingsfondsen

Je kunt ook investeren in beleggingsfondsen hiermee koop je eigenlijk een deelnemingsrecht van een beleggingsfonds dat in verschillende effecten belegt. Je belegt hierdoor eigen in meerdere ondernemingen en spreid daarmee je kansen. Het voordeel is dat het voor beginnende beleggers een makkelijke manier is om in te stappen. De kosten zijn hiervoor ook lager dan bij het kopen van aandelen.

Obligaties

Bij het kopen van obligatie geef je geld aan het bedrijf. Het bedrijf gaat geld lenen van jou om te kunnen groeien. Daarvoor krijg jij weer rentevergoeding terug. Vaak zijn deze rentes hoger dan een spaarrente bij een bank. Groot nadeel hiervan is wel dat op het moment dat het bedrijf waaraan jij obligatie hebt gegeven failliet gaat jij je geld ook kwijt raakt. Obligaties zijn vaak wel voor een langere periode denk aan 5 tot 10 jaar.

Opties

Beleggen in opties zit meer risico aan vast en vraag veel tijd en aandacht. Wanneer je hiermee aan de slag gaat is het handig dat je al wat meer ervaren bent en zeker actief bezig houdt met beleggen. Een optie geeft het recht om in de toekomst beursgenoteerde aandelen tegen een vaste prijs te kopen (call) of te verkopen (put). Handelen in opties vraagt wel om een grotere budget, er wordt altijd gehandeld met pakket van honderd aandelen.

Uiteraard zijn er nog veel meer beleggingsvormen. Daarbij kun je denken aan futures, trackers en, turbo’s. Deze mogelijkheden zijn vanwege de grotere risico’s en de benodigde kennis en ervaring vooral geschikt voor de meer ervaren beleggers. Verder kun je nog beleggen in edelmetalen als goud, valuta’s zoals de dollar en vastgoed.

Author:rentetarievensparen