Home Cryptocurrencies • Ripple en Stellar Lumens

Ripple en Stellar Lumens

Wanneer je naar cryptocurrencies kijkt die enige potentie hebben, vallen er 2 munten op: De Ripple en de Stellar Lumens.

Gek genoeg is in Nederland vooral die eerste bekend, terwijl de techniek van Stellar Lumens een stuk sterker is dan die van Ripple.

Het is niet gek dat Ripple en Stellar Lumens vaak in één adem genoemd worden. De munt is namelijk bedacht door één en dezelfde man: Jed McCaleb.

 

Ruzie

In het team van Ripple wordt al sinds 2004 gewerkt aan de munt die nu Ripple is, maar vooral aan de technologie die achter de munt zit. In 2004 werd met RipplePay gepoogd iDeal, PayPal en andere betaalsystemen overbodig te maken. Dit lukte niet.

Het project werd ambitieuzer opgepakt en er moest een betalingsprotocol komen dat het mogelijk maakte om internationale betalingen sneller, goedkoper en veiliger te doen.

Dat lukte wel in de vorm van het Ripple Transaction Protocol.

Maar het protocol was nog niet naar Jed McCalebs zin. In zijn beleving kon het beter. Zijn team dacht daar anders over en dus stapte McCaleb na de zoveelste discussie op.

 

Stellar Lumens

In Stellar Lumens verwerkte hij vervolgens alle ideeën die hij nog had om Ripple te verbeteren. Stellar Lumens is een eigen netwerk dat draait op Ripple. Maar dan wel sterker. Zo kun je met Stellar Lumens nog sneller transacties doen, is het netwerk nog veiliger én goedkoper.

 

Te laat?

Ripple timmerde in de tussentijd al stevig aan de weg en wist als gecentraliseerde munt het vertrouwen van enkele grootbanken te winnen. Stellar Lumens gooit vooral op dit moment hoge ogen. Is het te laat voor Stellar? Op zich niet, want Stellar richt zich op bedrijven en heeft op dit moment IBM om de vingers gewonden.

De strijd tussen beide munten kan dus in 2018 doorgaan en tot een ontknoping komen. Wellicht handig om beide munten in je wallet te hebben…

Author:rentetarievensparen