Home Uncategorized • Dividendrendement vaak hoger dan spaarrente

Dividendrendement vaak hoger dan spaarrente

Heb je wat geld gespaard, dan wil je hier natuurlijk verstandig mee omgaan. Het is wel zo fijn als dit spaargeld je uiteindelijk zoveel mogelijk oplevert, maar de rente op spaarrekeningen is historisch laag. Mensen vragen zich massaal af waar ze hun spaargeld het beste kunnen laten. Je kunt natuurlijk uitzoeken welke spaarrekening het hoogste rentepercentage biedt, maar wat dat betreft lopen de banken niet ver uiteen. Daarnaast kun je kiezen voor een deposito, maar dan staat je spaargeld gedurende lange periode vast en kun je dus niets erbij storten of opnemen. Wat dan? Sommige mensen zien in dividendrendement een oplossing.

Wat is dividend?

Wil je je geld slim investeren, dan kun je ervoor kiezen om aandelen in een bedrijf te kopen. Simpel gezegd, betekent dat dat je een deel van een onderneming koopt. Je wordt dan mede-eigenaar van het bedrijf en krijgt stemrecht bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Je kunt dus meebeslissen wat er met het bedrijf gebeurt. Eens in de zoveel tijd kan een bedrijf een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders, dit wordt dividend genoemd. Deze winstuitkering kan plaatsvinden in de vorm van aandelen, dit heet stockrendement. Het kan ook plaatsvinden in de vorm van het uitkeren van een bedrag, dit heet cashdividend.

Hoe je dividendrendement kunt uitrekenen

Wil je nou nagaan of het bedrijf een fatsoenlijke dividenduitkering betaalt? Dan kun je daarvoor een speciale berekening gebruiken. Met deze berekening reken je het zogenoemde dividendrendement uit, dat maakt zichtbaar hoeveel rendement je behaalt op aandelen. Je deelt dan het dividend op je aandeel door de beurswaarde van dat aandeel en vermenigvuldigt dit met 100%. Stel dat het bedrijf waar jij een aandeel in hebt jaarlijks 1 euro dividend uitkeert voor jouw aandeel en dat jouw aandeel 10 euro waard is op de beurs. Dan krijg je dus de berekening (€ 1,- : € 10,-) x 100% = 10%. Het dividendrendement op je aandeel is dan dus 10%.

De voor- en nadelen van beide

Als je aandelen slim inkoopt en goed blijft opletten, kun je er een leuk rendement aan overhouden dat veel hoger uitvalt dan het rendement dat je op een spaarrekening zou hebben. Dat maakt het een aantrekkelijke optie. Het nadeel aan deze optie is dat het niet zonder risico is omdat je nooit zeker kunt weten of een bedrijf winst gaat maken. Ben je toe aan wat meer zekerheid, dan kun je beter voor een spaarrekening kiezen.

Author:rentetarievensparen