Home Cryptocurrencies • 3 Nadelen van de Bitcoin

3 Nadelen van de Bitcoin

Misschien werd jij een aantal jaar geleden wel voor gek verklaard als men te horen kreeg dat je Bitcoins had gekocht. Die zou toch waardeloos worden? Wie ging nu zijn betalingen via het internet doen?

Betalingen met Bitcoin vinden nog nauwelijks plaats, maar de waarde van de munt is aanzienlijk hoog. Als je enkele jaren geleden voor een habbekrats bent ingestapt, ben jij nu de lachende derde.

Nadelen van de Bitcoin

In principe leiden de vele voordelen van de Bitcoin ook weer tot nadelen. Cryptotradingacademie.nl heeft er voor ons een paar uitgelicht. Daardoor zijn critici heel wantrouwend richting de munt. De belangrijkste nadelen zijn:

  • Fraudegevoelig
  • Hackgevoelig
  • Waardestijging van de Bitcoin voorkomt het gebruik als betaalmiddel

Fraudegevoelig

Bitcoins zijn open-source. De munten worden verhandeld op websites die dat niet hoeven te zijn. Een eigenaar van zo’n website – die dus duizenden Bitcoins beheert voor anderen – kan besluiten te frauderen en zichzelf een groot deel van die Bitcoins toe te eigenen.

De Bitcoin op een website bewaren kan dus fraudegevoelig zijn. Dat is dan ook voor veel Bitcoinhouders de reden om een hardware wallet te hanteren. De Bitcoin koers staat hoog, pas dus goed op waar je ze opslaat!

Hackgevoelig

Niet alleen zijn de websites fraudegevoelig, ook hackers voeren continu aanvallen uit op deze websites in de hoop binnen te kunnen dringen en Bitcoins te kunnen stelen. Bij enkele grote netwerken is dit al gebeurd. Mensen die Bitcoins beheerden via deze websites, zijn die allemaal verloren. Een hack kan elk moment gebeuren en hangt dus als een zwaard van Damocles boven elke investeerder in belegger. Daar heb je dan ook je tweede reden te pakken om te overwegen een hardware wallet aan te schaffen.

Waardestijging van de Bitcoin voorkomt het gebruik als betaalmiddel

Bitcoin is duur en daardoor wordt het eigenlijke doel – de Bitcoin laten gelden als betaalmiddel – gepasseerd. Mensen weten namelijk dat hun Bitcoin meer geld waard kan worden en willen die dan ook liever niet uitgeven.

Stel dat je in 2010 of 2011 over enkele Bitcoins beschikte. Je kon daar toen misschien net een pizza voor kopen. Diezelfde Bitcoin die je in 2011 aan een pizzeria overmaakte, is nu tegen de € 20.000 per stuk waard.

En dat bedrag kan hoog blijven oplopen. Je zou wel gek zijn als je Bitcoins had, om die nu te besteden aan boodschappen. En daarmee voorkomt de hoger wordende waarde van 1 Bitcoin dat de Bitcoin kan doen waar hij eigenlijk voor is bedoeld. Enerzijds is dat natuurlijk een voordeel (want Bitcoins maken je slapend rijk), maar anderzijds ook een nadeel.

Wat is de toekomst?

Gezien het laatste nadeel is de kans klein dat de Bitcoin echt een valuta wordt die naast de Euro of dollar komt te staan. Het zal eerder een interessante investering blijven.

De behoefte om sneller transacties via het internet te kunnen doen blijft bestaan, maar er zijn al vele andere munten (cryptocurrencies) die het idee van Bitcoin overtreffen. Betalingsprotocollen van Ripple werken bijvoorbeeld al samen met grote banken en gedecentraliseerde valuta als Stellar Lumens worden omarmd door multinationals.

Het zou dus zomaar kunnen dat de Bitcoin wel in waarde blijft groeien, maar andere technologieën het idee van een betaalsysteem overnemen.

Author:rentetarievensparen